Дорослішаємо та розвиваємося: які дитячі конструктори підходять для різних вікових груп


Опубликовано 19 Октябрь 2023 в 15:00

Блог Дети в городе >  Дорослішаємо та розвиваємося: які дитячі конструктори підходять для різних вікових груп


Дорослішаємо та розвиваємося: які дитячі конструктори підходять для різних вікових груп

Photo: eva.ua


Конструктори є захопливими та корисними для дитини. Вони розвивають уяву, пам’ять, концентрацію, посидючість і дрібну моторику, а в колективній грі допомагають сформувати соціально-емоційні навички. Малюка можна зацікавити конструктором з малих років, але важливо підібрати відповідний за віком.


З яких матеріалів виготовляють конструктори


Тканинні. Це великі м’які деталі з текстилю, наповнені синтепоном або іншим синтетичним наповнювачем. Такі конструктори є популярними в ігрових кімнатах і дитячих садках.

Дерев’яні. Для їхнього створення найчастіше використовують березу, дуб або сосну. Деталі зазвичай великі, зручні та безпечні для маленьких дітей.

Металеві. Конструктори містять дрібні деталі, є непростими в збиранні та потребують значної акуратності. До того ж для малюків вони небезпечні. Пробувати складати металеві конструктори рекомендується з 7 років.

Керамічні. Будівельні набори з кераміки вважаються найекологічнішими. Іноді їх доповнюють деталями з інших матеріалів.

Пластикові. Це найпоширеніший і найпрактичніший матеріал. З високоякісного пластику виробляють всесвітньо відомі конструктори LEGO, які подобаються і дітям, і дорослим.


На https://eva.ua/brnd-249035/ ви легко підберете модель для будь-якої вікової категорії.


Форми деталей


Фігурні та плоскі. Конструктори складаються з різнокольорових великих деталей з пазами або без, можуть мати вигляд геометричних фігур, пазлів, частин композиції (наприклад, частини обличчя, елементи пейзажу та ін.). Такі набори призначені для малюків. Їх виготовляють із пластику, дерева, спіненого пінополістиролу.

Об’ємні фігури. Це найпростіші будівельні набори з деталями у вигляді кубиків, конусів, брусків, циліндрів та інших фігур. Вони можуть бути дерев’яними, пластмасовими або тканинними з наповнювачем. Маленькі діти складають деталі в ряд, ставлять одну на іншу або будують із них вежі. 

Блокові. Прості й універсальні конструктори, що складаються з блоків різного кольору та форми з шипами й трубками для фіксації. Деталі можуть бути різних розмірів. Крім блоків, виробники доповнюють набори фігурками людей і тварин, деякими готовими елементами: предметами побуту, кущами та деревами й багатьма іншими деталями. Саме блокове конструювання найкраще розвиває креативне мислення та уяву дитини. LEGO, наприклад, пропонують не просто набори різної тематики, а й збірки для вільної творчості, з яких можна побудувати свій унікальний світ.

Контурні. Конструктори складаються з гнучких трубок і елементів. З них дитина може створювати фігурки, які гнуться та не ламаються. 


Як вибрати дитині конструктор за віком


До 1 року. У 3–4 місяці малюку можна дати м’які кубики. Барвисті, приємні на дотик і безпечні іграшки, які можна кусати, — ідеальний варіант на ранньому етапі розвитку. Слідкуйте за чистотою кубиків і вчасно очищайте їх від забруднень.

Ближче до року дитина вже в змозі побудувати невеличку споруду з пластикових або дерев’яних фігур. Починайте з 3–5 деталей і з віком збільшуйте їхню кількість. З метою економії можете відразу купити великий набір.

Від 1 до 3 років. Після року придбайте малюкові підлоговий конструктор для розвитку дрібної моторики. У 1,5 року можна спробувати блоковий конструктор з великими деталями (від 5 см).

У 2 роки діти здатні опанувати будівельні набори, м’які та геометричні конструктори, які розвивають просторове мислення. Вони збирають прості домівки, тваринок, людей, казкових персонажів та інші фігури.

Конструктори з маленьких деталей, особливо магнітні та блокові, дітям до трьох років давати небезпечно. З купівлею таких іграшок краще почекати.

Від 3 до 6 років. Малечі цього віку можна грати блоковими, дерев’яними та керамічними конструкторами з великою кількістю елементів різних розмірів. Дитина вчиться будувати багатоповерхові будинки, цілі міста, різні види транспорту, персонажів. Чудове рішення — тематичні набори.

У 5 років завдяки розвиненій моториці та мисленню малюк може грати з будівельними наборами середньої складності. Для дітей цього віку є корисними навчальні конструктори, спрямовані на вивчення цифр і букв.

Старше 6 років. Починаючи з цього віку, дитина може збирати конструктори з дрібних деталей. Для ігор підійдуть магнітні, дерев’яні, металеві, складні конструктори LEGO — у виборі більше немає обмежень і все залежить лише від уподобань маленького архітектора. Звертайте увагу на вік, зазначений на упаковці, і будьте готові за необхідності допомагати дитині. З часом вона навчиться все робити сама в міру набуття навичок.






Поиск